Citronträd

Nu har jag och marita tagit bort en citronträdsrot som höll på att förstöra plattläggningen framför huset. Grannen under oss hade irriterat sig på de uppstickande plattorna, så marita kände sig manad att göra något åt det. Nu ser det riktigt fint ut och hoppas att citronträdet kommer att hålla sig fint oxå. Skulle vara jobbigt om det vissnade så att grannen som äger trädet börjar klaga. Men citroner finns det gott om.


(Tryck för att få den större!)

Jag har skaffat ett israelsikt nummer nu, det borde vara ett tecken på att man har tänkt stanna länge. +97254-4270186. Viola, du har ju gratis sms till hela världen, smsa mig om vad du gör så blir jag glad. =) Men jag kanske inte svarar, för det är inte gratis för mig.Bilder


Mycket vatten, här ska det vara en lekpark


Landet är inte byggt får sånna här vattenmängder. Inga rännstenar
eller annat som leder bort vattnet. Allt hamnar på trotoarer och 
gator bildar fetingstora vattenpölar.


Julstjärnor på träd


Jag och Herr Grapefruit

 
Vackra blommor och blå himmel. Jag njuter!Vad händer här?

Nu tänkte jag berätta lite hur det är här. Börjar med vädret precis som man ska. Det är som vår, blommor och varm sol men kallt annars. I lördags kändes det som svensk sommar med 23 grader och strålande sol, men det blåser som om det vore riktig höst men de kallar det ändå för vinter. Det är runt 20 grader mitt på dagen och 12 på kvällen, inte så skönt i oisolerade och ouppvärmda hus. Det är den kallaste och regnigaste vintern på flera år säger de, det har regnat mer under januari än vad det gjort under hela förra året. Det är ju roligt när svensken kommer hit.

Jag är i en stad som heter Netanya, jag låter wikipedia tala:


Netanya är en kuststad i Israel. Staden grundades 1928 av citronodlare på klipporna 20–40 meter över Medelhavet. Staden är uppkallad efter Nathan Strauss och ligger 30 km norr om Tel-Aviv och 50 kilometer söder om Haifa. År 2001 hade Netanya 163 700 invånare, och den huvudsakliga näringen kommer från turism och diamanthandel.
Islamiska Jihad genomförde här ett självmordsattentat 5 december 2005 utanför ett köpcentrum. Under påsken 2002 dödade en palestinier 30 människor i ett självmordsattentat inne på Park Hotel i centrala Netanya. 140 skadades, varav 20 allvarligt. Hamas tog senare på sig dådet.
IKEA:s första varuhus i Israel öppnades här 2001.
Ikea var jag till första dagen, inte jättenödvändigt men de hade SALE. Kunde ha väntat tills jag hade fått lite Sverigelängtan. Känner mig ganska handikappad när jag inte kan läsa deras tecken och inte fattar något. Men på IKEA regerade jag. Hyllan snövit, krukan rönnbär, allt fattade jag men inte de! Sedan har jag även sett havet. Det är något speciellt med havet, det ger en slags inre frid. Det bara är där, stort och blått och bara är. Var även till en grönsaksmarknad och där var det inte 2010-uppgraderat. Väldigt provisoriskt men det är så det ska vara.  

Den största skillnaden som jag har märkt av hitintills är veckans uppbyggnad. Barnen går i skolan 6 dagar i veckan, från söndag till fredag. Fredagar går de lite kortare och på kvällen firar man sabbat. På lördagen är allt stilla och man ska inte göra något annat än vara med familjen. Allt var stängt och inga bussar går. Lite skillnad från kista galleria.  Man ska inte anstränga sig, riktigt religösa judar släcker inte ens lamporna. Men jag och Marita sydde och rensade, vi var mest effektiva den dagen precis som svenskar är på lördagarna. Söndagen började veckan på igen och det känns konstigt. Pratade med bror Peter och Sanny i söndags, de var lediga men här var allt igång igen. Allt utom jag som inte gör så mycket än.

Jag försöker komma till en kibutz men jag uppdaterar hur det går när jag har något att skriva.

Tills dess, lev i frid
ShalomIsrael - Det förlovade landet!

Nu är jag i Israel, detta förlovare land. Men det var inte helt enkelt att komma hit.

Jag och min moster åkte från Landvetter (GBG) och min mormor och morbror var med. Jag och mormor ställde oss i kö för att checka in och min moster skulle fixa några tax free-varor så att hon skulle få tillbaka pengarna för skatten. Men de kom aldrig tillbaka och vi kom längst fram och släppte fram de som stod bakom oss. Tillslut kom de, skönt! Nu skulle åka.

NÄ! När vi kom fram sa hon i incheckningen att jag måste ha en returbiljett för att få komma in i landet, även om man får vara där på turistvisum i 3 månader. Jag hade tänkt att jag ska köpa hembiljetten när jag kom fram och viste hur länge jag kunde stanna. Det var alltså inte så smart, dumt av mig! Vi fick gå till SAS och köpa en biljett hem, jag hade inget annat val. Kom fram till luckan smått stressade och frågade om biljetter från Israel till Sverige. 5000:- ville han ha för den FEMTUSENSVENSKASKRONOR!! Jag hade tänkt köpa en för 2000, tji fick jag.  Då var det ju bara till att köpa den, jag hade ju inget val, jag ville ju åka.

NÄ! För jag hade inte så mycket pengar på kortet, och inte min morbror heller! Inte moster heller, men som tur var mormor. Länsade hennes kort (får man göra så mot pensionärer?) och sedan även mitt och då gick det. Så jag sprang med min nya biljett och mina väskor och checkade in. Skönt! Nu var jag iväg. (Förutom att jag först måste bort med mina väskor till specialbagage för jag hade bagage som var speciellt. Men jag gav biljetten till moster när jag gick dit vilket resulterade i ännu fler springturer i landvetter.)

Som tur var så var planet försenat så vi hade fått extra tid på oss att ta adjö av våra kära och ta oss till gaten. God mat på planet, fin solnedgång över hav av moln, 6 timmar väntan i Istanbul, frågor av säkerhetspersonal varför jag skulle hit, god mat igen på planet, frågor igen om vad jag ska göra här, blöta väskor, passkontroll och frågor (de tycker om frågor, tur att jag hade moster som kunde prata med dem) springa till tåget och så komma fram till Netanya efter 18h restid.

Så här är jag nu. Karin Isaksson, Netanya, Israel.Jag tror att Gud i varje prövning ger oss tillräckligt med kraft för att klara oss igenom
Men inte i förtid så att vi förlitar oss på oss självaPackad och klar

Nu är jag nog packad och enda gången som det är godkänt att vara packad är ju just när man ska ut och resa. Vilken tur att jag ska det då!

Om du inte viste det så är jag påväg till Israel och kommer att mellanlanda i Hestra och Istanbul, det är inte ofta man gör det. Hestra blir imorn kl 19:15 och då hoppas jag att jag blir välkomnad med flaggor och skyltar (Precis som man ska bli när man reser). Istanbull blir på måndag den 18 efter att ha flygit från Landvetter 13:30 och till Israel anländer jag vid 1 tiden på natten den 19. Det är en resa som annars skulle ha kunnat gått på kanske 8h.

Jag kommer komma 300 mil närmre Sanny, det borde nästan kännas!
 


Vilken morgon!
       Första discen av House säsong 1 avklarad!
       Vilken morgon!


Karin Överallt

Har man en blogg som heter Karin Överallt så måste man ju göra skäl för sig.
Är man 182 cm lång och får plats en förvaringsbox är man ganska bra på att vara överallt.
Dessutom ska jag till Israel snart, om 12 dar, det är ännu mer överallt.


Upp och ned!Såg detta på söder i stockholm förra sommaren och hade nästan glömt bort det. Någon har lyckats välta de 1,5m stora planteringsanordningarna upp och ned.
Det är bra jobbat!Skype och fejjan

Nyårslöfte eller övertalad? Jag vet inte men jag har iallafall skaffat fejjan, facebook, nu. Antar att jag snart kommer vara fast precis som alla andra, och sedan lägga ned mitt konto för att jag är fast. Men tiden där emellan ska jag ha kul. Jag skaffade den för Sanny som åker imorn. Och hur firar vi vår sista kväll, jo, vi sitter vid var sin dator och umgås med varandra över skype. Det är dagens ungdom. Smygstartar och känner in hur det kommer att vara de 5 kommande månaderna.

Skype och fejjan, det är en bra grund för en relation.RSS 2.0