Housekeeping-dance

En dans som informerar vad jag sysslar med.

Tel Aviv och Ashkalon

Jag har hunnit med 2 resor på en vecka. Förra veckan var jag til Tel Aviv, det är en stor stad vid medelhavets kant och som har växt ihop med den gamla staden Yaffo. Finns mycket att se och beskåda där av historiskt värde, men det visste vi inte förens vi åkte hem. Istället köpte vi 1,5kg jordgubbar och satt på stranden och softade. Var inte badväder riktigt, men väldigt fint och dagen avslutades med att se solnedgången över medelhavet. Men satt inte enbart och softade, vi såg trostatyn i Yaffo. Det är en staty som skildrar 3 gånger som Gud har varit med sitt folk. Det är offrandet av Isak, Davids dröm och Jerikos fall. Jag skulle även testa att stå på händer i statyn med tappade balansen och fött i tron. Resultatet blev blåmärken på knäna och ett gott skratt. Hittade även en fontän som vi kunde springa genom och en lekpark, det bjorde mig glad.

Har även varit och sett på muren till Gaza, det var kusligt! Åker på stora vägen och sedan slutar den vid en mur. Inte riktigt men nästan, den övergår till en liten smal väg som leder till en gate som man måste ta sig igenom för att komma in. Vi ville inte in, vi ville bara se muren. Är helt ofattbart att tänka sig att människor växer upp där bakom, denna höga mur med vakttorn och skutvapen. I BigBrother väljer folk att självmant stänga in sig i ett hus under en tid, men här växer de upp, utan att kunna påverka. Efter det åkte vi till Ashkalon, en stad i närheten och badade i havet, det kunde inte barnen i Gaza göra.

Så jag har hunnit med att bada i 2 hav redan i år, det är inte dåligt. Ska försöka hinna med så många som möjligt. Iallafall röda havet och Atlanden. Jag har även ätit min första kosher-BigMac. Judarna blandar inte mjölk och kött. Antingen äter man kött- eller mjölkmat. Men den smakade ingen skillnad, måste ju testa. Men cheesburgare hade de inga. Det får jag vänta med tills jag kommer hem igen.

Idag har jag bekämpat möglet i duschen vår. Inte så kul att städa en dusch när det är 30 grader utomhus, men det är lätt värt det efteråt. Bekämpade det med blekmedel. Vet inte om det försvann eller bara blektes, men fint blev det.

Ha det gott!
/Karin


Faller i Tron

Blöta vänner i en fontän

Muren till Gaza

Kosherdonken, tumme upp!


Regn, bad, fest och smärta

Regn, regn, jobb, regn, blöt, slappar i rummet, äter, regn, hoppar på ett ben, sitter på facebook, regn och åter regn. Senaste dygnet har det kommit en halvmeter regn, Gud välsignar sitt land och det märks.

Först var det varmt här, nästan uppåt 30 grader, sedan blev det kallt och regn, då runt 10 grader. Var lite jobbigt att duscha då eftersom vårt fönster i duschen är trasigt och vi bara har en handduk för hålet som skulle vara fönster kryper kylan in. (Det är Israel detta, min kompis påminner mig om det hela tiden när jag påpekar sånna här saker) Nu har det slutat regna och nu är det påväg att bli varmt igen. trotts att februari var så regnig var det den varmaste februrari sedan landet grundades 1948. Och trotts att jag kommer från ett regnigt land så är regnet annorlunda här. Ja, det är blött som hemma, men hemma så är det mulet och det regnar och sen är det bra. Här är det disigt och på nolltid sänker sig molnen och det börjar störtregna, sen är det bra, sen störtregn igen. Om man vill gå någonstanns så måste man passa på när det blir några minuters uppehåll för man vet inte när det börjar regna nästa gång och hur länge. Duggregn finns inte på samma sätt. Och de dagar som det inte regnar finns det inte så mycket moln på himlen. Eftersom jag åkte hit utan att veta vad jag skulle göra så är min garderob ganska begränsad, men jag lär mig att uppskatta det jag har och uppskatta det lilla. Hittade en fin knappnål i ett rum igår, den sitter nu på min vägg.

För en vecka sedan trampade jag på en spik, den gick rätt igenom sula på tofflan och in i foten. Inte så långt tack och lov, men det har gjort ont! Har hoppat runt lite tafatt den senaste veckan men nu är det som det ska igen, nästan. Chefen på housekeeping tyckte jag är dum som varken tillkallade doktorn eller åt smärtstillande, men sån är jag. Och jag hade koll på mitt sår, varför ska jag tillkalla doktorn och jag ser att det inte är inflamerat? Det roliga i det hela var att 2 till av mina vänner oxå gjorde illa sin vänsterfot samtidigt, så vi var en menlös liten skara.

Denna helg har vi firat Purim här, det började i lördags och slutade igår. MAn firar minnet av Ester som gick in till Kungen och bad om frihet för sitt folk när det hade bestämts att alla judas skulle dödas. Det var en utrotning som höll på att bli värre än förintelsen men inte skedde tack vare att Ester bad om frihet. Det är en högtid som man ska klä ut sig på, så i lördags var alla barn utklädda till mötet. Och igår hade vi alla på Moshaven (där jag är) ett Purim-party när vi alla var utklädda. Jag hade fått låna en indisk klädnad av en här på moshaven vilken jag trivdes mycket bra i. Alla skulle presentera vad de var, de flesta gjorde små spex eftersom de var flera som gjorde sin sak tillsammans: en arab med 4 fruar, batman och skurk, hipphoppgäng från USA m.m. Jag in min indiska dräckt dansade lite Bollywood för dem. Det är mycket kul, måste ta någon klass i det, bara för att.

Det kommer en del turistgrupper hit och för 2 veckor sen var det en norsk grupp här. Jag pratade med dem lite och fick höra att de skulle åka till döda havet nästa dag och som tur var så var jag ledig den dagen och kunde hänga med dem. Så jag har nu varit på jordens lägsta punkt, 417 m under havet. Även om jag bor i Kristinehamn som ligger nära Norge så hade jag lite svårt att förstå allt de sa, men bada gör vi på samma sätt och det tur för mig. Gjorde även den klassiska lerinpackningen och sen var jag len och fin som en babyrumpa. Så döda havet har jag redan hunnit med, och det är en alldeles egendomlig känsla att bada där: det går inte att inte flyta, benen åker upp och man sitter i vattnet och driver runt som en båt. Det var mitt första dopp i år och det är inte varje år man kan ta sitt första dopp i Döda havet. Visste du att vattennivån i döda havet sjunker med en meter per år? Man använder vattnet från genesaters sjö till dricksvatten mm och en mycket liten del får fortsätta ner i döda havet. Hela kriget i Mellanöstern handlar om vatten och jag inser vilka problem det kan bli här om vattnet används på fel sätt. Livräddningstornet som de använde vid badplatsen jag var på är nu portabelt och kan flyttas med när vattnet sjunker, det gamla tornet står flera hundra meter upp på land.

Döda havet

 Lerinpackning

Utkikstornet långt upp på land

Samen, flamencodansaren, beduinen och jag


Hoppas du har njutit!
//KarinRSS 2.0