Shabbat

Idag har det varit shabbat och jag älskar shabbat. Första gången på länge som jag inte jobbar på shabbat. Så jag har tagit det lugnt idag, nästan. Gick till mötet kl 11 och som alltid så sjöng vi hebreisk lovsång. Idag även "Han är min Glädje". Det var intressant att sjunga med ord jag inte förstår, lite som att sjunga i anden. Men inte riktigt.

Har inte så många dagar kvar nu, en vecka och 2 dagar. Tiden går så fort och jag trivs så bra så jag vill egentligen inte åka hem. Men tiden för det är rätt och jag är tacksam för all tid jag har haft här! Så Leif, då skicka sms är dyrt skriver jag det här: jag kommer hem den 4 maj kl 21:15 till Arlanda. Om ni är där blir jag glad. (4 maj är förresten den internationella star wars dagen). Men jag kommer inte att vara utklädd, bara brun.

Imorgon jobbar jag min sista dag och sedan bär det av till Masada och Eilat. Nice.

Simma Lugnt!

//Karin


Genesaret

Jag har cyklat rund Genesarets sjö. Började 20 över 6 och såg solen gå upp på andra sidan sjän. Vi cyklade upp för salighetsprisningarnas berg, läste salighetsprisningarna och rullade sedan ner igen. Kom till Tagba där Jesus gav mat till 5000 män. Mötte en svenskt turistgrupp som tyckte vi var väldigt sportiga som cyklade. Fortsatte sedan till Kapernaum, som endast är en stad i ruiner. Det är den staden som Jesus kallar för sitt hem, och det var även där han utsåg sina första lärjungar. Petrus hur finns kvar och över det har man byggt en kyrka. Mötte samma turistgrupp där igen.

Efter våra 3 stopp cyklade vi på och det är så otroligt vackert och det bästa med att cykla är att man kommer så mycket närmare naturen. Vi stannade på bron över Jordan och tog kort, stannade på ett litet 24/7 ställe och köpte glass, stannade och väntade in mina medcyklister när de gick upp för backarna. Jenessa från Usa cyklar inte så mycket, men det var hennes idé men Annelies från Holland cyklar hela tiden, men hon har inga backar. Så det var Vikingen Karin som fick leda flocken. Det var så häftigt att få cykla mellan de höga golanbergen och genesaret, en helt bedårande upplevelse som inte går att besktiva. när vi kom mer söder ut blev det grönade och mer platt. Vi stannade på en mack och åt frukost, stannade på en annan och åt lunch. De hade sagt att vi inte skulle ta längre stopp än 20 min, och det gjorde vi inte. Men för lunch stannade vi lite längre. Men när vi skulle fortsätta förstod jag varför vi inte skulle stanna, hela kroppen började göra ont!! Gjorde ont i rumpan att sätta sig på en smala mountainbiken. Stället som vi stannade på henne Ha'on, och det var det jag kände...  Sista stället vi besökte var dopplatsen i Jordan och där var de svenska gruppen oxå. Vet inte vad de hade gjort sedan vi såg de i Kapernaum, för vi hade cyklat och de åkt buss. Men det är något speciellt med den platsen, det är en turistsevärdighet, men det är en plats som förändrar människors liv.

Tillbaka till Tiberias efter 10h, slut och svett. Men glad över att vi hade gjort det! Vi räknar att vi cyklade 70 km och för en otränad kropp var det ganska lagom. Badade i Genesaret och sedan var det att vänta på bussen och en busstur på 2½h på en ömmande bak. Men det var det värt!










Pesach, passover, påsk

Detta inlagget skrivs fran en engelsk dator och innehaller darfor inte Åå Ää Öö.
Det har firats pesach har denna veckan och det har tagit all kraft ur oss housekeepers. Pesach startade i mandags kvall med det sedvanliga pesach-maltiden. Som otur var sa jobbade jag kvall och missade de bitar av maltiden som jag ville vara med pa, dvs nar de forklarade symboliken i maten. Judarna firar pask till minne av slaveriet och uttaget ur egypten. Ordet pesach betyder ga forbi, passover, och syftar pa nar Herren dodade allt forstfott i Egypten men skonade Israels barn. Till detta infaller aven det osyrade brodets hogtid. Iallafall, maltiden har mycket symbolik, nagon brun rora som symboliserade leran som slavarna slavade i m.m. Men jag missade den delen sa jag kan tyvar inte aterge sa mycket.
Men om det osyrade brodet kan jag beratta mer. Man ater ingenting som kan jasa, och det gor man under 8 dagar. Det enda brodet man ater ar Matza, det ar mjol och vatten, som svenskt tunnbrod och det maste bakas pa 18 minuter, for efter 18 min borjar mjolet jasa. Sa man ater ingenting som innehaller nagot av sadesslagen. inget brod, ingen pasta, inga vanliga kakor, inga flingor till youghurten. Det finns judar som inte ater vissa bonor och andra saker som svaller och eftersom hotellet ska vara oppet for alla sa har vi det inte heller. Sa vi har inte heller ris, bonor, majs, homos m.m. Maten ar ganska samma, och eftersom de inte blandar mjolk och kott blir den annu mer begransad. Man ater mycket agg, sa da kanner jag mig hemma.
Innan hogtiden borjar ska man stada ut sitt hus sa att man inte har nagot kvar hemma som man inte far ha. Det ar manga religosa som aker bort for att fira pesach sa att man slipper stada sjalv, istallet fick vi stada hela hotellet extra noga. Och eftersom vi inte ar sa manga volontarer resulterade det i att vi jobbade 16,5h i sondags for att fa det iordning till mandagen. Borjade halv 8 och slutade vid midnatt. Men vi fick gratis glass i receptionen och en extra dag ledigt. Hela veckan har sedan gatt i ett sa idag ar det sabbat och det kanns sa skont!! Alskar sabbat! Har jobbat de 3 senaste sabbaterna sa det kanns bra idag. Och sa ar det varmt, over 30 grader.
Aven om det ar messianska judar har, judar som tror pa Jesus, sa firar man inte pask. Blev lite chockad nar jag kom pa att det faktiskt var skartorsdagen i torsdag. For de ar det inte viktigt vilken dag det var, det ar vad han gjorde som ar det viktiga. Och det star inte i bibeln att man ska fira Jesus-pask. Jesus att pesach-maltiden innan han dog och nu har jag gjort det axa. Ar sa mycket lattare att forsta vad jesus verkligen gjorde nar man satter sig in i det sammanhand han levde i. Och sedan borjade i fundera pa vilken veckodag jesus dog, for det ar inte 3 dagar fran fredag till sondag. Och om han at pesach-maltiden med sina larjungar kan han inte ha blivit korsfast nasta morgon, for det ar en rod dag. Eller kunde romarna korsfasta anda? Men Jesus dog och uppstod, det ar det viktida. Och nar man ser hur judarna lever kan jag bara saga Tack Jesus for det offer du gjorde. For den forsoning ater till Gud det innebar, en forsoning som judarna langtar efter.
//Karin

RSS 2.0