Sydafrika, som shack

Nu är jag i sydafrika! Där skulle man kunna sätta punkt och bara begrunda att jag är här. Men nu ska jag försöka dela med mig av mina upplevelser efter mina 22 timmar.
Jag flög bra, hittade rätt i amsterdam och kände mig riktigt stolt. Paserade över hela afrika och ekvatorlinjen utan att påverkas alls. Fördrev tiden genom att se på film, lära mig räkna på japanska och holländska och spela lite tetris innna jag äntligen kom fram och blev mött av Sanny! Han lever och mår bra, har säkert gått ned i vikt men sånt har jag svårt att se. Vi åkte upp till en utkikspunkt från ett "litet" berg bredvid taffelberget, oj vad stort taffelberget är! och det ska vi gå upp på... Väl där uppe kommer jag nog uppleva något starkt andligt och emotionellt, ett halleluja-moment. Det är mäktigt med berg, stora sånna och speciellt om de ligger i en stad. Det är ett berg med stad runt omkring kan man säga.

Idag har vi lämnat tillbaka bilen som sanny hyrde för att hämta mig på flygplaten. Den resan hit till skolan igår var mentalt jobbig eftersom de kör på fel sida. Hela tiden fick jag intala mig att sanny inte kör på fel sida och jag fick behärska mig så jag inte skrek varje gång han köde vänster om en refug. För det vet jag ju att han kan göra, köra fel alltså, typ på väg hem från nyhem. Men nu var det "feliga" rätt. Men något som är fel är vädret. Det är typiskt dåligt semesterväder. Har hela tiden sagt att jag ska åka till afrika och slippa höstrusket men kommer fram och det är 14 grader och regn. och eftersom det är mycket fuktigare i luften känns det kallare och jag som viking går runtr och fryser. jag som hade hoppats på sol och fint, att få lite färg och en sista gång gå i kortbyxor, men de säger att det kommer bli finare så jag får ha tro.

Iallafall, efter att vi hade lämnat tillbaka bilen gick vi ned till stan. Jag vet inte vad denna del av kapstaden heter men det är en förort. Det känns lite som shack då vita är på sin sida och svarta på sin. Vita bor i villor, fina och stora med prydliga trädgårdar och så bil. minst en. De svarta bor i slitna områden med en helt annan standard. De vita åker bil, de svarta tar kollektivtaxi. Åkte en sån idag, var 13 st i en minibuss. Vill de ha pengar så trycker de in. Det var inga vita på stan där vi var för det var ett svart kvarter. Har ju upplevt det i Husby innan att det är många svarta runt omkring mig, men nu var det enbart svarta. Det var en konstig känsla.  Vi såg ingen som cyklade, att cykla är en motionsform som man gör innan jobbet, sedan tar man bilen till jobbet. Man promenerar inte heller. Det var jag och sanny som gick idag, och några svarta män. inga kvinnor. Jag kände mig ganska synlig då jag både är vit och kvinna och spatserar på deras gator. Vi var in i en livs-butik och köpte dricka. Kvinnan i kassan blev riktigt förvånad när vi var trevliga och önskade en trevlig dag. Traditionen från ett uppdelat sydafrika lever kvar. Vita med vita och svart med svart på varsin sida, precis som shack. Men i spelet rör de sig långsamt mot varandra, jag hoppas att samma rörelse finns här också.

Kommentarer
Postat av: Agnes

CK! va kul att läsa om det du är med om och va mycket du kommer få uppleva! ta vara på tiden. KRAM!

2010-09-22 @ 13:02:47
URL: http://photodemoi.blogg.se/
Postat av: jd

Läste shack som tjack innan jag förstod att det var schack :) Skönt att resan gick bra. Fortsätt utforska afrikas mörka sida, det är en stor upplevelse och en viktig erfarenhet.

Kram

2010-09-30 @ 21:00:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0