Yad Hashmona

Nu har jag varit en vecka här på Yad Hashmona som ska vara mitt hem 3 månader framöver. Jag jobbar som volontär på ett hotell som drivs av mesiastroende judar. Jag får mat 3 gånger om dagen i den fina hotellrestaurangen och får bo i ett hus med 3 andra tjejer, en Heidi från Finland och en Jenessa från USA.Till skillnad från det fina hoteller är våra volontärbostäder väldigt bohemiska, vi har lakan som väggar för att få lite privat yta och jag älskar det! Möggel finns det gott om i vårt badrum, jag tror iallafall att det är möggel. Ibörjan liktade det lite konstigt men det gör det inte nu längre. Fönstrer i badrummet är trasigt så det hänger en handuk där som skydd. Det gör inte så mycket för det är en väldigt varm vinter här. Vi har runt 20 grader nu, men det kan snabbt ändras har jag lärt mig. De vill ha mer regn här och man hoppas på att det kommer mer till veckan. Lite svårt att förstå när man kommer från sveriges regnigaste land men det skulle vara skönt att få ner temperaturen lite, hur kommer det annars att bli när det blir vår? Jag kommer att dö?! Det är en sak att bara vara när det är varmt men att städa i värme är inte lika kul.

Jag jobbar med housekeeping (eller mousekeeping som vi säger ibland), det innebär att man städa och bäddar och gör iordning rummer innan nästa gäst kommer. Går även i och byter handdukar och tömmer papperskorgar varje dag i de rum det bor folk i. Då får man möjlighet att se andra saker, både sånt man vill och inte. Jag jobbar 5 dagar i veckan, vilket oftast innebär lördag och en annan dag ledigt. Söndagar är den dagen som veckan börjar med och som det är mest att göra och det går emot min hjärna men jag lär mig nog snart. En gång i veckan jobbar man kvällsskift, då jobbar man 15-22. Annars är det 7:30 till typ 15.

Vi har ett eget klubbhus dom kallas Moadon (klubbhus på hebreiska). Vi håller på att måla om här nu, från gult och rött till vitt. Här hänger vi volontärer och vi har lite matsaker så man kan äta om något och kakor och nutella de doppar kakorna i. Varför är alla så förälskade i den chokladsmeten? Vi har även ett musikrum med trummor, gitarr och piano. Är omgiven av många musikaliska människor och jag vill utbyta kunskap med dem. Kommer komma hem som ett musikaliskt geni.

Men det bästa med att vara här är inte allt som händer eller vad jag får, det är vännerna runt mig. Alla är så varmt kristna och Gud är så naturlig och jag lär mig så mycket om Gud bara genom att vara med dem. Och det är den ergarenheten som är värd så mycket mer än allt annat.

Så jag har det bra!
Tills vi höres nästa gång:
Frid!


Karin Isaksson, Yad Hashmona, Jerusalem, Israel

Bilder från Nasaret


Det finns träd i Nasaret, och många blommor oxå!


En klar vattenkälla från romartiden. Ovanligt att se i ett vattenfattigt land.


Man bor tätt, tätt på varandra och alla vägar går antingen uppåt eller neråt.


Den livsfarliga cykelt. Däcken satt inte fast och inga bromsar. Men vadå?! Man kan
ju använda foten.

Först var fiskarna såhär
Sen såhär. Arabisk fish 'n chips
                                                                                                          


Här åt vi fårtarmar fyllda med ris och så åt man även fårhuvudet.
De gav mig en mjuk bit som de ville att jag skulle äta. Det visade 
sig att det var tungan och då slutade jag äta.Nasaret - Min frälsares hemstad

I Nasaret I Nasaret
Denna lilla stad
Vem kunde ana Vem kunde tro
Att en konung här skulle bo?!


Jag är nu i Nasaret och det känns inte som samma land som jag var i förut. Jag ska göra några jämförelser:

Netanya                       VS                      Nasaret
Judendom               Religion                     Islam
Hebreiska                 Språk                  Arabiska

Här är man ledig från skolan lördag och söndag oftast, i den judiska delarna är det bara lördagar men är ledig.
Man ser inga judiska män i kippa eller utspararde hårlockar vid öronen och bredhättad hatt. Istället ser man kvinnor med sjal.
5 gånger om dagen är det böneutrop.
Religionen är närvarnade, att prata om Gud är inte konstigt. Och inte konstigt att säga att man ber. Varför ska vi kristna vara så fåniga med sånt, vi berättar sällan för varandra om när och hur vi ber.

Men den största skillnaden är den man ser rent fysiskt. Araberna bor mycket mycket tätare och på varandra typ. Man vill bo med sin släkt. Hos familjen som jag är hos nu bor farbrodern med fru och 4 barn i en annan del av huset. Och under oss bor en kusin med fru och 2 barn. De bygger ett till hus på tomten som en till farbror med familj ska flytta till. Det är även mycket mer skitigt här, folk slänger skräp utanför huset. Saker är inte lika noga, har sett flera taklampor som bara är en glödlampa som hänger i sina kablar. Man ser tydligt när man åker in i den judiska delen av Nasaret, Nasaret Illit. Där är det grönt, fina hus och mer europeiskt.

Nasaret ligger högt upp på ett (eller kanske flera) berg. Det är svårt att ta kort på hur branta vägarna ibland är, men det går backe upp och backe ner hela tiden. Och man tar för sig i trafiken, väntar aldrig på att någon ska låta en åka först utan man kör. Ecodriving finns inte på kartan, man tutar och kör. Tutar för allt.

Jag är hos en familj här och har varit sedan i måndags. Frun kommer från Sverige och hon är i sverige nu och jobbar så jag har inte träffat henne. Mannen är arab med har bott i sverige och så har de 2 jättetrevliga döttrar på 13 och 16 år och alla kan svenska. Det är bra, men när jag ska prata med fastrarna och barnen så blir det att prata med händerna.

Det som är roligt att bo hos en familj är att man får uppleva landet på ett helt annat sätt. När man äter har man alltid bröd och man äter mycket med brödet, tar med brödet maten från skålen. Man använder mycket sina egna bestick att ta med, inga uppläggningsbestick alltså. (Det bacillrädde svensken blir förfärad.) Man använder mycket sked och typ ingen kniv, tror inte jag har ätit med kniv någon gång än. Det roligaste jag har ätit än så länge är fish 'n chips på arabiskt vis. Vi fritterade egna pommes och sedan hela petrusfiskar (inälvorna var borta, men inte huvudet. Det var ju en riktig fisk!!). Sedan fick man sitta där och ta bort benen och äta köttet. Det närmaste jag har kommit detta innan är att äta kräftor, men det var mycket mer mat på detta. Man får ingen mat i skolan här, man har en rast på 30 min då man får äta sina medhavda mackor. Så när familjen kommer hem vid halv 3 äter vi mycket, och sedan äter man inte så mycket mer den dagen.

Men precis som i Netanya så har man inget varmvatten typ. Här får man trycka på varmvattnet en timme innan man ska duscha så att det blir varmt tills dess. I Netanya hade de varmvatten men man väntade aldrig på att det skulle komma för man slösar inte på vatten här. De hade en vattenvärmare inbyggd i duschen som värmde vattnen i slangen typ. Så när man vill ha vatten snabbt så använder man vattenkokare. Och vill man ha kallt vatten så tar man det ur kylen. Man spolar heller aldrig tills det blir kallt.

Det är vinter här och det är riktigt kallt, igårkväll hade vi 6 grader ute, och det blir kallt inne då. Det är mycket kallare här eftersom det ligger så högt upp, men vi har inte lika blåsigt. Men det finns element och det är tur. Men ändå sover jag med duntäcke, filt och strumpor. Det är inte så man tänker sig Israel.

Det kommer att komma bilder! Snart...

Ha det bra så länge, det har iallafall jag.
Guds frid!
Karin Isaksson, Nasaret, IsraelOch så tillslut till Jimmy, det finns träd här. Mycket träd här! Josef var antagligen snickare och du måste ha hört en konstig predikan. =)


RSS 2.0