Vad händer här?

Nu tänkte jag berätta lite hur det är här. Börjar med vädret precis som man ska. Det är som vår, blommor och varm sol men kallt annars. I lördags kändes det som svensk sommar med 23 grader och strålande sol, men det blåser som om det vore riktig höst men de kallar det ändå för vinter. Det är runt 20 grader mitt på dagen och 12 på kvällen, inte så skönt i oisolerade och ouppvärmda hus. Det är den kallaste och regnigaste vintern på flera år säger de, det har regnat mer under januari än vad det gjort under hela förra året. Det är ju roligt när svensken kommer hit.

Jag är i en stad som heter Netanya, jag låter wikipedia tala:


Netanya är en kuststad i Israel. Staden grundades 1928 av citronodlare på klipporna 20–40 meter över Medelhavet. Staden är uppkallad efter Nathan Strauss och ligger 30 km norr om Tel-Aviv och 50 kilometer söder om Haifa. År 2001 hade Netanya 163 700 invånare, och den huvudsakliga näringen kommer från turism och diamanthandel.
Islamiska Jihad genomförde här ett självmordsattentat 5 december 2005 utanför ett köpcentrum. Under påsken 2002 dödade en palestinier 30 människor i ett självmordsattentat inne på Park Hotel i centrala Netanya. 140 skadades, varav 20 allvarligt. Hamas tog senare på sig dådet.
IKEA:s första varuhus i Israel öppnades här 2001.
Ikea var jag till första dagen, inte jättenödvändigt men de hade SALE. Kunde ha väntat tills jag hade fått lite Sverigelängtan. Känner mig ganska handikappad när jag inte kan läsa deras tecken och inte fattar något. Men på IKEA regerade jag. Hyllan snövit, krukan rönnbär, allt fattade jag men inte de! Sedan har jag även sett havet. Det är något speciellt med havet, det ger en slags inre frid. Det bara är där, stort och blått och bara är. Var även till en grönsaksmarknad och där var det inte 2010-uppgraderat. Väldigt provisoriskt men det är så det ska vara.  

Den största skillnaden som jag har märkt av hitintills är veckans uppbyggnad. Barnen går i skolan 6 dagar i veckan, från söndag till fredag. Fredagar går de lite kortare och på kvällen firar man sabbat. På lördagen är allt stilla och man ska inte göra något annat än vara med familjen. Allt var stängt och inga bussar går. Lite skillnad från kista galleria.  Man ska inte anstränga sig, riktigt religösa judar släcker inte ens lamporna. Men jag och Marita sydde och rensade, vi var mest effektiva den dagen precis som svenskar är på lördagarna. Söndagen började veckan på igen och det känns konstigt. Pratade med bror Peter och Sanny i söndags, de var lediga men här var allt igång igen. Allt utom jag som inte gör så mycket än.

Jag försöker komma till en kibutz men jag uppdaterar hur det går när jag har något att skriva.

Tills dess, lev i frid
Shalom



Kommentarer
Postat av: eve

Hoppas allt är kanon med dig. Här hade vi -20 imorse, nu endast -8 men i alla fall...kaaaaallt!!

2010-01-25 @ 17:18:32
URL: http://evelinanystrom.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0